Saturday, February 4, 2012

Bezanya Maulidurrasul dan Sambutan2 Lain

Assalamualaikum...hehe


First and foremost, I would like to wish and greet you Happy "Birthday" to our Prophet Muhammad saw which fall on 5/2/2012, insyaAllah...ceh....nak pakai bhase international la plak....


Selamat Menyambut Maulidurrasul kepada semua umat Islam di seraaatttaaaa dunia ini, tak kira warna kulit dan keturunan...sesungguhnya, ayat yang biasa kita dgr time2 Sambutan Maulidurrasul, ni ialah:




وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ 
Maksud ayat: Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam.

Memang selalu kita dengar ayat ni...sememangnya utusan Rasulullah saw, Muhammad bin Abdullah bin Abd Muttalib bin Abd Manaf bin Hashim bin Qusai bin Kilab diturunkan kedunia ini, tidak lain tidak bukan, HANYALAH, utk Allah menghujani rahmat kepada manusia sekalian alam. menyelamatkan kita drpd terus dalam kegelapan lagi kejahilan...



Straight to the point, don't get around the bush...Kita pergi kepada intipati tajuk kita...cehh...haha... apa yg istimewa sangat dengan Maulidurrasul ni?? korang perasan ke tak??

Sekali lagi, prof tegaskan kat sini, memang lain sangat Sambutan Maulidurrasul ini dgn sambutan2 yg lain..huhu..kenape?? agak2 laa kan??

YANG PERTAMA! Bezanya ialah, makan... Orang dtg majlis makan2 apa tujuannya? makan kan??haha...makan tu la antara yg istimewa dgn majlis Sambutan Maulid dan membezakan dgn yg lain...apanya yg makan ni?? haa...biasenye time2 maulid ni, org mkn dlm talam...ada hari raya org makan dlm talam??(majoriti nye la)...situ ada perbezaannya krn kita mengamalkan sunnah Nabi Muhammad saw. krn mengamalkan sunnah itu ada keberkatannya...kita kongsi mknn bersama2....sikit ke, bnyk ke...kita rase limpahan iman drpd org yg mkn bersama2 kita...insyaAllah berkat jua akan turun kpd kita
makan, jangan tak makan!!!

YANG KEDUA! Apa yg bezanya ialah, selawat..begitu jrg skali org yg sambut Isra' Mi'raj ke, Asyuura ke, Nisfu Sya'aban ke, yg berselawat.....time tu la..kita mula bukak buku qasidah balik, semak semula buku berzanji, kita sama2 mengalunkan selawat dan qasidah pujian2 kpd Muhammad saw. 

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا 
Maksud ayat: Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bersalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya. (al-Ahzab:56)

Kita berselawat ni kita bagi penghormatan kpd Rasulullah, kita mengharapkan syafaat drpd Nabi junjungan kita itu di akhirat kelak nnti...dgn selawat ini lah antara cara/wasilah utk kita peroleh syafaat Rasulullah saw.

YANG KETIGA! ada ceramah...time2 sambut raya, mne ade ceramah...kita jemput professional, ustaz2, tok imam2, kadi2, imam muda, tua, besar kecik sekali pun kita jemput datang bagi ceramah...biasa ceramah Maulid ni, akan dipenuhi dgn sirah baginda, peringatan kpd kita, berbincang mengenai sunnah2 Nabi..mana ada dlm majlis sambutan yg lain....jarang skali time2 biasa nak jemput penceramah buat mcm ni...

time2 ceramah, jgn duk tido plak...huhu

YANG KEEMPAT! time2 Maulud ni, org ramai CONFIRM dtg...huhu....kalau raya mesti ade yg balik kampung laa...mcm2 lagi laa..semua org ade...kita sama2 berpelukan, bersalaman, dan sebagainya...bantu membantu dlm konteks lain, gotong royong, dan yg seerti dgnnya...kita berarak ramai2 berselawat kpd Muhammad saw...menunjukkan betapa bangganya kita mempunyai Nabi yg mengislahkan atau membetulkan umat kita, yg memberi sinar kpd umat Islam dahulu hingga kini...kita membawa sepanduk...huhu...adakan pertandingan sepanduk. kenapa?? saat2 inilah lahirnya bibit kecintaan kpd Rasul saw..

Sebenarnya apa yg isimmewa sgt ni semua ni? korang perasan tak, perbezaan itu sebnrnya sbg permulaan kpd kita, sbg pencetus kpd kita utk mengingati semula Nabi Muhammad spnjg hidup kita, dari segi sunnahnya, sirahnya, surahnya(gambaran), dan anjuran drpd baginda....

hehe....tak nak berckp pnjg lagi...bnyk lagi yg boleh kita dapat betapa istimewanya Maulidurrasul ni...huhu....Aquuli haaza

Wassalam...

ISLAM IS COLOURLESS, NONE IS BLUE, GREEN, OR ANY COLOUR

No comments: