Monday, January 16, 2012

Perbezaan One-way Speech dgn Two-way Speech

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum...

Nk tau ape itu one-way speech dan two-way speech? Mana yg lbih baik?
Sedang kita berjumpa dgn kwn2, shbt2, saudara, dan org2 lain, kita selalu memberi ucapan penghargaan kpd mereka. Sbg contohnya kita diberi sesuatu benda drpd org lain kita akan mengucapkan teima kasih, betul kan?? kalau org mndpt keputusan yg baik, kita ucap tahniah kan?

Firman Allah SWT :

Karena itu, ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku [al-Baqarah 2:152]

Stelah kita membaca ayat di atas, kita diseru supaya mengingati Allah, dan sebagaimana kita mengingati Allah, Allah akan ingat kpd kita. 

Persoalannya, apakah kaitannya dgn pernyataan perenggan awal tdi dgn ayat al-Quran di atas?

Huhu..^^..Ini lah jawapn nya:

Skiranya kita mengucapkan sesuatu seperti terima kasih, tahniah, hai dsb., ucpn ini hanya menghubungkan kita dgn org yg kita ucapkan itu. Itulah yg dipanggil One-Way Speech.

Berbeza dgn Two-Way Speech, bagaimana ye? wo-way speech pula kita menghubungkan kita dgn org yg diucapkan dan juga dgn the Creator, the Most Merciful, iaitu Allah SWT. Sbg contoh, kita mengucapkan "Jazakallah" kpd seseorg itu sbg tanda terima kasih. Secara tidak langsung kita menyebit nama Allah, dan mengingati-Nya. 

Secara kesimpulannya, two-way speech adalah lebih baik daripada one-way speech. Alangkah eloknya jika kita mengucapkan spt Hadakallah, Barakallahu fika, Jazakallah, Yarhamukallah, Fatahallahu alaik, dsb daripada kita mengucapkan ucp Terima Kasih, Tahniah, dan yg sama waktu dgnnya.Kita dapat pahala kita berbuat baik dgn orang, dapat juga pahala krn mengingati Allah. Subhanallah!!
Kalau kita mengucapkan scare one-way speech, maka kita hanya mendapat pahala berbuat baik sesama manusia shj...heehehe...

Fikir2kan lah...


Islam is colourless, none is blue, green, or any colour... ^^

No comments: