Saturday, December 31, 2011

Tahun Baru 2012?? Apa maknanya??

Assalamualaikum, hehe....first of all, prof kat sini nk mengambil ksmptn slmt mnyambut kdatangan tahun miladiyyah baru kpd semua pengunjung. Dgn berbekal azam mase awal Muharram, bersama2 kita istiqamah dan bermujahadah ke arah lebih baik, bukan senang tau!!

Menyambut tahun baru? Kita sbg umat Islam kena memperingatkan satu sama lain,segala perbuatan, amal dan tingkah laku mestilah holistik dengan berbatas syariah yg terkandung dalam al Quran, Sunnah, ijmak dan qias. Sekalipun tahun baru 2012 adalah perkiraan tahun bagi agama Kristian, dan menjadi tahun gunaan umum kepada hampir kpd semua manusia, hedaklah menyambutnya dgn cara yg btul...

Gambar Ehsan : washingtonpost.com
Sambutan tahu baru 2012 sekitar Marina Bay, Singapura, "sempat tgk dlm channel 5 hehe "


Walaubagaimana pun, cara sambutan itu kini di Malaysia telah dicelup dan dicecah dengan budaya kebaratan, apa lagi, Konsert Ambang...Konsert yg prof lihat tidak salah, apa yg salah nya, muda mudi yg hadir, kebanyakkannya percampuran lelaki perempuan yg mlbihi  dan melampaui batas. Kesannya, pagi esoknya, maka terlihatlah botol2 arak bergelimpangan di jln raya, kondom dan sbgainye yg tak patut dilihat di atas tanah milik Allah ini.

Alangkah eloknya, sekiranya kita berada dalam majlis zikir, setidaknya kita membaca Yasin dan Tahlil, buat la Doa Selamat. Barulah Allah nak sampaikan rahmat kpd kita semua, maka spnjg tahun, insyaAllah kita diberkati oleh Allah swt.Baru nmpk bermakna kpd seseorg. Ni tak, awal2 tahun lagi disambut dgn lagu2 yg melalaikan, melompat sana sini, dah menggambarkan bagaimana setahun itu kpd seseorang itu nnti.

Hehe...prof ni bukan berilmu yg banyak untuk elaborate dgn lbih mendalam. Tpi, kita sebagai Muslim, perlulah ada sikap ingat mengingatkan, bukan kah, kita harapkan, tahun ini lebih baik drp tahun sebelumnya?Klik "like" pada page prof: Jump Kids Studio

No comments: