Tuesday, July 5, 2011

Review berita minggu ini

Assalamualaikum..

huhu..lme dah prof x berceriter2 kat ruang maya ni...xtau nk tulis ape..lgpun da sibuk la, nek sem ni....xpe..kali ni kite review citer2  ke 3 ari yg lpas...korang slalu bce surat khabar tak??ke, oline newspaper pun jd laa...mcm mne??

1. Berita Harian
2. Berita Harian Online
3. Utusan
4. Utusan Online
5. Metro
6. Kosmo
7. Sinar
8. Harakah
9. Harakah Daily
10. ataupun....xbce lngsung...

erm...kita tgk review citer2 yg hangat minggu ni...

Sumber : Berita Harian (lupe tarikh)




Wahh....Thailand tlah pun mndpt Perdana Menteri baru nye...iaitu Yingluck Shinawatra, adik kpd Thaksin Shinawatra...beliau tlh pun mmenangi kerusi dgn majoriti yg agk tinggi dan merebut jwtn Perdana Menteri Thailand baru2 ni yg pnh dipegang oleh abangnye sblum2 ni...Ini merupakan yg prtame Perdana Menteri Wanita Muda di Asia Tenggare ni...

Kia tgk citer hangatminggu ni...nnti jap, huhu...minggu ni kiter dikejutkan bahwa ada satu prhimpunan haram yg bakal berlngsung pd hujung minggu ni, BERSIH 2.0...haram ke??kerajaan kate haram??ade sstengh kate hnye kumpul org utk men'direct'kan SPR supaya mnjalankan pilihan raya yg adil dan telusserta mghntar memorandum...

Ketika Khalil baca surat khabar di Warung Tok Mat...

Khalil : BERSIH, BERSIH, BERSIH, bantah BERSIH, BERSIH diteruskan.BERSIH lagi?? cde cerita len ke?? selak paper cerita bersih aje...Tak faham aku dgn org yg nk buat perhimpunan ni...asyik dgr cerita BERSIH je..

Tok Mat : (menyampuk kata2 Khalil) Kalau nk dgr citer2 KOTOR tunggu la lpas 9hb nnti...hurm...

Kita tgk review 2 ari yg lpas..



Student kalo terlibat dgn perhimpunan ini turut tidak dikecualikan jika tertangkap?? huish...dahsyat...kita tgk review lagi...

Haa..td student yg nk ikut perhimpunan BERSIH tu....ni plak student yg membantah perhimpunan BERSIH plak...mcm2...

Ni plak, respons drpd kabinet2...sungguh memalukan lah,mmberi respons sebegini...bleh ke, perbuatan seolah2 mngutuk mcm ni? dgn Tuan Guru skali kena??


ni plak komik yg di'release'kan baru2 ni mengenai perhimpunan ini...


terpulanglah pndapat kpd sesiapa yg tgk komik ni....

nk kate ape lg ek??Wallahua'lam...mcm2 ragam khidupn di dunia ni...xpyh citer di luar laa....antara kwn2 kiter ni pun dah mcm2 gaye n ragam...cuma kita yg hidup bermasyarakat mstilah tahu mnilai mne yg baik dan buruk...

Nk tnye ni, apekah beza perkataan "moral" dgn "akhlak"??haha...nk tau jwpnnyer, insyaAllah, akan diberitahu pada post yg akn dtg (kalo ingat lg)...

Salam..daa...

(QS3. Ali 'Imran ayat 110)
كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ
110. kamu (Wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat Yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat Segala perkara Yang baik dan melarang daripada Segala perkara Yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). dan kalaulah ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana Yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada Yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang Yang fasik.

No comments: