Tuesday, April 26, 2011

Kehangatan K-Pop dlm Kalangan GenY Seantero Dunia


Assalamuamualaikum...

Hehe...prof smlm bukak fail(fail clear) adik prof, saje je nk tgk sijil2 yg dia dpt..tak bnyk pun...ok la...baru tingkatan 3 kan..penglibatan koko pun kurang...bile tiba tgh2 fail adik prof tu, prof terkejut melihat gambar Hyun Bin, Kim Jung Hoon, Kump. Super Junior ada dalam simpanan fail adik prof!!Tak kurang juga duta syampu CLEAR, Rain...Semua nya artis2 korea...tidak kira penyanyi mahupun pelakon..

sumber: youtube.com
Girl's Generation - Gee

Lagu di atas dipetik drpd You Tube. Prof ada melihat di kaca TV yg kegilaan remaja terhadap lagu pop Korea (K-Pop) kian meningkat sejak lbih kurang tahun 2009..namun prof baru tersedar akan gelombang K-Pop itu sekarang...

Artis - artis sperti Girls Generation dgn lagu popular mereka, Nobody dan Gee menarik minat prof..Artis - artis lain, seperti X-5, Park Bom, Moon Hui, 5Dolls, BEAST, dan Big Bang..

Di samping itu, walaupun majalah artis korea berbahasa kora, namun begitu mereka sanggup membeli kerana ada gambar artis Korea di dalamnya...Ada jugak yg prof tgk selain drpd mnyimpn gmbr di buku2, mereka juga snggup membeli poster gambar mereka dan menampal di bilik masing2, selain itu gaya pakaian mereka turut mereka ikut dan sbg fesyen terkini, Fesyen K Pop katanya...selain itu, kegilaan ramai remaja kini trhdp k pop sehingga mereka menerbitkan satu laman web K-Pop itu sendiri!! -         Klik di sini


Sumber : www.kpopmusic.com




Faktor pertama yang prof lihat kenapa remaja minat akan k pop di sini ialah fesyen mereka...pada lelaki, mereka menyanyi berpakaian kemas, dengan vest nye, kot laa..kemeje, seluar slack, sluar hitam kilat2, nmpk laa sopan tpi tak tau la artis korea perempuan plak ek...hehe

Selain itu, lirik mereka yg kbnyknnye rancak juga menarik generasi Y kini..walaupun tidak faham, nmun mereka berjaya menghafal liriknya!!wah...

Sumber: www.kpopmusic.com
X-5 band

Selain itu, bg pelakon Korea pula, jalan ceritanya berlainan drpd cerita melayu...cerita mereka menanam azam kpd penonton supaya  menonton episod seterusnya..walaupun terdapat elemen cinta dalam drama korea mereka, namun cerita mereka tidaklah menjurus kpd cinta sahaja, tapi mereka terdapat misi mereka tersendiri...seperti dalam cerita Princess Hour.

Sumber: life.com
Artis popular, Rain
Sumber: my.opera.com
Kim Jung Hoon
Hehe....itu je la yg prof boleh kongsikan untuk kali ini....wassalamualaikum...

وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
 "Dan di antara mereka ada orang yang berdoa: ""Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari siksa neraka" (2:201)

1 comment:

fiezs syaza said...

bessssst glerrrrrr.........
tp,cam ad ya ta ckop la,,,,,,,
huhhuuhhuhhuhuh,,,,,,,,,,