Tuesday, March 15, 2011

Isu Dunia Cetus Kontroversi??

Bismillahirrahmanirrahim..


Pada kali ini prof nk kongsikan sikit pendapat tentang isu dunia.. Isu dunia sentiasa di'update'kan kan?? setiap kali berita keluar, ade aje berita2 dunia yang terbaru, sama ada berita terbaru atau berita lanjutan drpd kisah sebelumnya.. tapi, perasankah kamu sekalian, apa2 isu dunia mesti cetus kontroversi kan??

Ranking isu dunia yang dipertontonkan di dalam berita:
1. Peperangan
2. Bencana
3. Politik
4. Ekonomi
5. Hari2 penting sedunia
6. Jenayah dunia
7. Perkara humor dan rumor dan Sedikit berita2 pelik

Kenapa prof cuba timbulkan tajuk2 ini, ISU DUNIA CETUS KONTROVERSI Cuba kita perhatikan, pada awal tahun 2011, Januari, berita yang hangat diperkatakan ialah peperangan di Palestin dan krisis ketegangan di antara Korea U dan Korea S. Krisis ni belum tamat,kan??
Pd bulan 2 tahun 2011, Februari pula,muncul pula berita yg hangat di bumi Timur Tengah, Kebangkitan Tunisia dan kemudiannya Mesir. 
Isu Penentangan Hosni Mubarak di Mesir


Isu Ketegangan Korea

Walaupun berita ini yang terkini, tapi, kenapa tidak membincangkan isu-isu mengenai Palestin dan Korea U dan Korea S, sedangkan ia belum selesai?? Senyap je?? Lepas tu beralih kepada berita baru?? Dan mengetepikan hal2 atau isu2 yg belum diselesaikan??


Letupan loji reaktor di Jepun baru-baru ini
Itu yang menjadi persoalan prof ketika ini. Berita2 seperti itu tergantung tanpa diberitakan. Hmm... dan ia mencetuskan kontroversi kerana bagaimana krisis itu ditangani sehingga boleh begitu senyap.. Kalau ada pun sikit2 je yg ditunjukkan dalam berita.


Menjelang akhir Februari, dan Mac, timbul pula Kebangkitan di Libya, menentang Moammar Ghaddafi, ekonomi Libya menjunam, campur tangan Britain dan Amerika Sykt. Dan yg paling 'latest' pula ialah gempa bumi di Perairan Jepun yang berukuran 8.9 sR, serta menyebabkan tsunami di kawasan timur Jepun dan di kawasan sekitarnya ( Malaysia pun kena??) dan letupan loji reaktor di beberapa kawasan. 
Hmm...lepas ni, apa plak??lepas tu bila timbul citer2 baru, citer lain dilenyapkan perlahaaannn lahannnn..........................


Only Allah knows.....

No comments: