Monday, March 21, 2011

Apa Salah Pembangkang??

Assalamualaikum...prof di sini... :)

Nampak mcm politik kan??walaupun prof terlalu muda untuk membincangkan hal ini dan belum matang pemikiran mengenai politik, tetapi, prof pun manusia juga..mempunyai perasaan..Jika kita tengok tajuk blog prof kali ini, APA SALAH PEMBANGKANG?? Itu menjadi persoalan prof dalam bidang politik tempatan..

Bangunan Parlimen, lambang demokrasi..
Sumber: http://en.wikipedia.org
 
Bertepatan dengan 1Malaysia, bersatulah dalam menjayakan sebuah negara
 walaupun berbeza misi dan organisasi


Prof tidaklah memihak kepada pihak pmbangkang, prof memihak kpd krajaan Barisan Nasional. Namun begitu, APA SALAH PEMBANGKANG?? sehinggakan amalan demokrasi tidak ditunjukkan oleh media massa kini??

Apabila kita melihat perkembangan dalam pilihan raya kcil, kempen2 drpd kedua2 belah pihak giat dijalankan, baik BN, mahupun PR (pakatan Rakyat, yg dahulu dikenali sbg BA - Barisan Alternatif). Walaubagaimanapun, yang cuma disiarkan didalam TV secara melebih2?? BN ke, PR? Kenapa kempen BN tunjuk kempen mereka? PR mana? Walaupun syarkt media tmpatan kini dibeli oleh krajaan, namun, wartawan patut berasa adil jika nk tunjuk BN berkempen, kena la tunjuk PR berkempen..
APA SALAH PEMBANGKANG??

Anwar Ibrahim
Sumber : http://muslimvillage.wordpress.com

Lagi, kalau PR nk berceramah agama, lbih2 lg PAS berceramah AGAMA, kenapa nk halang?kata perhimpunan haram??cetus demonstrasi ke?? tapi, kalau pemimpin BN tempatan  berceramah, berkaraoke, berhibur, dan menghabiskan duit rakyat semata-mata untuk program jangka pndek dan kebnyknnya berunsur keduniaan??joget sana sini??tak pe pun??
APA SALAH PEMBANGKANG??

Nak tmbah lg, kalau kita tgk dalam TV, kerajaan pusat kata, kerajaan PR punya negeri tak membangun, masalah sana sini ( macam di Kelantan, kata dah lama PAS pegang, tp, negeri tu tak maju, ye ke??), masalah pemimpin dalam PR.. tapi kenapa kerajaan pusat BN tak nak bantu PR sama sama membangunkan negara MALAYSIA?? kata 1Malaysia?? kenapa tak nak selesaikan masalah rakyat dan negeri BERSAMA - SAMA? Kenapa nk saling salah menyalahi PR?? dah tntu ramai PR mempunyai kewangan sendiri, tp, kerajaan BN pegang duit rakyat, kenapa tak nak tolong PR dari segi kewangan dan sokongan moral?? tapi mcm nk menyalahkan PR..lbih2 lg orang melayu, mcm mne nk maju??
APA SALAH PEMBANGKANG??

Lim Guan Eng nk bagi duit kpd rakyat RM100..(dgr kata duit tu drpd baitulmal ) nk buat baik pun salah ke?? lepas kata duit tu drpd duit judi la, ape la..tpi, bila time nk mengundi, kerajaan bg duit kat orang sana sini tak pe pun??bnyk lg kebaikan yg sbnrnya dibuat oleh PR...knapa tak disiarkan??tapi, kalau kerajaan pusat buat baik sikit, dah tunjuk2 dalam berita..hurmm....
APA SALAH PEMBANGKANG??



Isu Anwar, dari dulu, masa Anwar Ibrahim, Penasihat PKR, keluar drpd BN dahulu, kenapa smpai skrg dia asyik ada mslh je?? Kes liwat la, ape la...pada hari ni, 22 Mac, prof dikejutkan dengan berita Anwar Ibrahim dalam video seks?? siap "Dato T" tunjuk kat para ahli Dewan Rakyat lg tu...lepas tu, dalam berita pagi, sepatutnya bg komen yg membina, sebab, belum tentu dalam video tu Anwar Ibrahim, zaman siber,kan??apa-apa boleh buat.. semua tukang komen dalam berita TV3 tu, menuduh dia yg buat, kecuali seorang, DR cina (dah lupa, sape nama)..dia kata ada sebut pasal fitnah, tp, ahli DR melayu tak sentuh langsung pun bab fitnah??
APA SALAH PEMBANGKANG??

Sbnrnya Melayu kini tak bersatu, ni la jd nye..masing2 rebut kuasa, nama.. kita bergaduh, Cina India tengok je sambil bertepuk tangan..

Firman Allah SWT :

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَلَوْ آمَنَ أَهْلُ الْكِتَابِ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُم مِّنْهُمُ الْمُؤْمِنُونَ وَأَكْثَرُهُمُ الْفَاسِقُونَ
 "Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, menyuruh kepada yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka; di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasiq." (3:110)


Segala salah silap prof dalam blog kali ini, prof minta maaf bnyk2 kalo ade yang sakit hati..kalo salah tolong betulkan..Segala yang baik itu dtg drpd Allah, dan yg buruk itu drpd saya sendiri..


Salam 


*Ini luahan hati saya, jgn la smpai masuk berita pulak ye.....
APA SALAH SAYA???

3 comments:

Usamah Abdul Latif said...

Kit bako je kerajaan BN.. haha.. Well, pasal Kelantan tu, from my personal opinion setelah 5 thn 5 bulan duduk kt sana, kelantan actually membangun okey je.. kalau nk ckp dari segi materialistik, sekarang dah ada 3 shopping mall kat kota bharu, 1 kelantan trade center.. kalau dari segi rohaniyah, tiap2 jumaat pagi ada kuliyah agama kat medan ilmu. pastu kalau ada masalah umum, buat solat hajat perdana kat stadium. negeri lain especially negeri BN mana ada buat cm tu.. cuma sekarang selangor dah stat buat pembangunan rohaniyah..

Satu lg my personal opinion, kalau nak masuk campur dlm politik, pilih parti yg nak memperjuangkan islam. yang nak menegakkan kerajaan islam dibumi malaysia nie.. bukan yang nak memperjuangkan bangsa or memperjuangkan perpaduan, sebab agama islam tu dah cukup untuk mengajag keharmonian kaum. contoh macam zaman Rasulullah kat madinah..

Maaf kalau tersinggung hati mana mana pihak, sebab kalau cakap pasal politik nie memang orang senang tersinggung..

Tok Esah said...

erk, dah tu apa salah pembangkang??

nanti aku komen pnjg sikit, hehe nak amek adik aku plak

cwwm said...

wooo....aku tahu tu usamah....jgn le marah aku...huhuuu

kucer, amik la adik ko tu...